Torta Caprese, Glutenvrije chocoladetaart

Happy Chocolateday! Het lijkt wel of er tegenwoordig voor alles een (inter)nationale dag wordt uitgeroepen. Af en toe lijkt het wat overdreven en ver gezocht, maar soms ook zinvol en gewoonweg leuk! Zo ook 1 oktober, in Peru uitgeroepen tot Nationale Cacao en Chocoladedag. “Het instellen van zo’n dag heeft tot doel het bewustzijn bij zowel de chocolatiers als de consumenten voor een duurzame en deugdzame productie te vergroten. Aldus het ministerie. De dag is ingesteld op verzoek van de Peruviaanse Associatie van Cacaoproducenten. De formele instelling van de dag vloeit eigenlijk voort uit een akkoord dat vier jaar geleden tijdens een vergadering van ICCO (International Cocoa Organization) in Berlijn is getekend. En dat akkoord komt op haar beurt voort uit het feit dat de pakweg drie miljoen ton cacao die over de gehele wereld wordt geproduceerd, in grote mate – hoe zeggen we dat netjes? – niet van goede kwaliteit is. (En dan hebben we het niet alleen over slaafvrije of fairtrade chocola, maar ook over intensieve teelt, bodemuitputting, kap van oerwoud, gebruik van gifstoffen enzovoorts.) Dat weer op den duur kan leiden tot een tekort aan cacao. “Het instellen van de dag betekent niet alleen promotie van behoud, verstandig en duurzaam gebruik en bescherming van de cacaoplant, maar ook bescherming van de consument in termen van gezondheid, omgeving, werk en biodiversiteit,” aldus het document van de regering.”

Kortom, een goede zaak dus. Ook in andere landen zijn er Nationale Chocoladedagen, veelal in oktober. En dat lijkt me een uitstekend excuus om iets lekker te maken met chocolade! (Niet dat ik daar een excuus voor nodig heb, maar goed…)

Onthoud het later

Zoals dit recept! Speld het nu vast aan je favoriete bord!

Pin

Deze taart is afkomstig uit het Italiaanse Capri, het eiland tegenover de baai van Napels. Niet alleen is hij ontzettend lekker, maar ook nog eens glutenvrij! En om hem nóg gezonder te maken, heb ik de suiker uit het recept vervangen door de ietwat gezondere variant kokosbloesemsuiker, die je bloedsuikerspiegel niet zo snel omhoog jaagt als geraffineerde suikers. Samen met de vele gezonde effecten van de cacao is dit dus zomaar een heerlijk verantwoorde traktatie. Maar dan natuurlijk wel met verantwoorde, fairtrade chocolade.

Dit recept is een variatie op het recept van Gino D’Acampo in “De Italiaanse bakker thuis”

Torta Caprese, Glutenvrije chocoladetaart

Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 35 minuten
Totale tijd 55 minuten
Gang Dessert, Gebak

Ingrediënten
  

 • 100 gr gezouten boter plus extra om in te vetten
 • 250 gr goede kwaliteit pure chocolade met 70% cacao
 • 4 middelgrote eieren gesplitst in dooiers en eiwitten
 • 150 gr kokosbloesemsuiker
 • 150 gr amandelmeel

Instructies
 

 • Vet een springvorm van 24 cm doorsnee in met boter en verhit de oven tot 180ºC.
 • Zet de boter en de chocolade in een vuurvaste kom op een pan met net niet kokend water en laat het smelten. Zorg dat het water de bodem van de kom niet raakt, dat maakt de chocolade bitter.
 • Klop de eidooiers met de suiker in een andere kom luchtig.
 • Klop in een andere vetvrije kom de eiwitten tot een stevig schuim.
 • Giet de gesmolten chocolade in de kom met de dooiers en roer alles goed door elkaar. Meng de gemalen amandelen erdoor en spatel dan luchtig het eiwitschuim in delen door het beslag.
 • Giet het beslag in de voorbereide vorm en bak de taart in het midden van de oven in 25-30 minuten gaar. Haal de caprese uit de oven en laat hem 10 minuten in de vorm staan. Stort de taart op een schaal en laat hem tot kamertemperatuur afkoelen. Strooi eventueel met een zeefje wat poedersuiker over de taart. Serveer met een dot licht gezoete slagroom en een glaasje amarettolikeur.
Trefwoord amandelmeel, Chocolade, Gezond, Glutenvrij, Makkelijk
Onthoud het later

Zoals dit recept! Speld het nu vast aan je favoriete bord!

Pin
Torta Caprese, Glutenvrije chocoladetaart

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept
Send this to a friend