Surimi salade met miso mayonaise

Als kind vond ik toastjes altijd een zware teleurstelling. Wanneer een gast heer of gastvrouw toastjes serveerde bij de borrel, was dit voor mij een reden voor groot verdriet. Mijn liefde voor chips, nootjes en andere “knabbels” was (en is) groot. Een borrel was de perfecte gelegenheid om ongestoord chips naar binnen te werken, terwijl onoplettende volwassenen kletsten. Dit plezier werd mij ontzegd wanneer men toastjes serveerde. Ik vond maar zelden iets van mijn gading tussen de smeerseltjes, plakjes en andere soorten beleg. Humus rook vreemd, zalm was vis en vis lustte ik niet, het woord “kruiden” in kruidenboter deed mijn haren recht overeind staan en een liefhebber van kazen ben ik nooit geweest. Met een beteuterd gezicht werkte ik dan maar, indien mogelijk, grote hoeveelheden toastjes met roomboter naar binnen. Liefst met flink wat zout.

Gelukkig is mijn repertoire inmiddels flink uitgebreid. Met humus doe je me een groot plezier, met zalm al helemaal en op kruidenboter zou ik kunnen leven. Het enige wat nooit gekomen is, zijn de kazen. In supermarkten zijn naast bovenstaande soorten toastjesbeleg nog eindeloze varianten aan smeerseltjes en slaatjes te vinden. Omdat ik toch altijd meer van de huisgemaakte opties ben, deel ik met jullie graag dit eenvoudige en lekkere alternatief voor alle kant en klare bakjes. Niet werkelijk Japans, maar geïnspireerd op de Japanse keuken. Niet alleen lekker op een toastje, maar ook op een rijstwafel, of op een gewone boterham.

Surimi salade met miso mayonaise

Gang Hapjes, Lunch, Salades, Snacks

Ingrediënten
  

 • Surimisnippers kant en klaar of fijngesneden surimi sticks
 • Mayonaise liefst Japanse Kewpie
 • Miso pasta
 • Mirin
 • Lente uitjes
 • Sesamzaadjes
 • Eventueel een limoen

Instructies
 

 • Begin met de uitjes. Gebruik zowel het witte gedeelte als een groot deel van het groene. Snipper de uitjes lekker fijn. Ik gebruikte voor een kom salade ongeveer 5 uitjes. Verdun de miso met een scheutje mirin en roer goed tot het een gladde pasta is. Voeg de mayonaise toe en roer tot alle klontjes miso verdwenen zijn. Zowel mirin, miso pasta als Kewpie mayonaise/Japanse mayonaise zijn tegenwoordig verkrijgbaar is veel van de grotere supermarkten. Kun je het daar niet vinden? Je weet mijn antwoord al, de toko! Of de groothandel, dat kan ook, maar daar heeft niet iedereen een pasje voor.
 • Als je een gladde miso mayonaise hebt, proef dan even. Er zijn heel veel soorten miso pasta en sommige soorten zijn aanzienlijk zouter dan anderen. De verhouding die ik hier gebruikt heb is ongeveer 1 eetlepel miso op 3 eetlepels mayonaise. Dat is een goed beginpunt, maar check even of er genoeg miso smaak aan de mayonaise zit. Moet er nog wat miso bij? Of is het wel erg zoutig en moet er juist meer mayonaise bij? Als je tevreden bent kun je de ui toevoegen. Door nu alvast de ui gelijkmatig door de mayonaise te verdelen, voorkom je straks grote happen ui!
 • Meng er vervolgens de surimi snippers door en roer tot alles gelijkmatig verdeeld is. Proef nu weer even, genoeg zout? Zijn de smaken in balans? Wil je iets meer frisheid, knijp er dan een beetje limoensap door. Als je tevreden bent over de smaak kun je twee dingen doen. Als je zelf toastjes maakt voor je gasten (of gewoon lekker voor jezelf) kun je voor de presentatie de sesamzaadjes er over heen strooien. Laat je je gasten lekker zelf hun toastjes maken? Of heb je geen zin om artistiek te zijn? Dan kun je ze er natuurlijk ook gewoon doorheen mengen. Ik heb een mix gebruikt van gewone sesamzaadjes en sesamzaadjes met wasabi smaak.
 • Klaar! Makkelijk, snel en lekker. Serveer op een toastje, stokbroodjes of rijstwafel bij de borrel. Natuurlijk kun je als niemand kijkt ook gewoon een flinke lepel op je boterham smeren. Voor de lunch. Of een after-lunch snack. Of ’s nachts als niemand kijkt. Ik oordeel niet.
Trefwoord borrelhapjes, surimi

Hadden jullie als kind een borrel favoriet? Of juist iets waarvan de koude rillingen over je rug liepen? Ik ben nieuwsgierig!

Surimi salade met miso mayonaise
Surimi salade met miso mayonaise

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept