Diy: zelf mayonaise maken

Iets waar ik nooit aan heb kunnen wennen sinds ik in Amsterdam woon, is Nederlandse mayo.  Als kind vond ik ‘m verrukkelijk: lekker zoet.  Maar inmiddels is mijn smaak veranderd.  Zo gaan die dingen.  Kinderen houden niet van witlof en volwassenen vinden het lekker.  Kinderen houden niet van oude kaas en volwassenen smullen ervan.

Maar, ik verlies mezelf in een ander onderwerp.  Mayo, dus.  Ik maak ‘m al ’tig jaar zelf.  Kan wel Belgische mayonaise kopen van een of ander merk dat in iedere Nederlandse supermarkt vertegenwoordigd is, maar die vind ik dan weer te zuur.

Als je ’s in België bent en je wilt een potje mayo op de kop tikken, koop er dan eentje van een supermarkthuismerk.  Die is romiger en zachter van smaak dan de mayonaise van dat bekende Belgische merk.

Na jarenlang mayonaise brouwen, mag ik mezelf er met recht een expert in noemen.  Ik heb ondervonden dat er veel fabeltjes de ronde over doen.  Zo zou je geen mayonaise mogen maken als je ongesteld bent, want dan zou die bij voorbaat gedoemd zijn te schiften.  Onzin.  Maar het is ook onzin dat je alle ingrediënten eerst op kamertemperatuur moet laten komen.  Ik heb dat nog nooit gedaan en in al die jaren is mijn mayonaise slechts twee keer mislukt.

Beide keren mislukte mijn mayonaise doordat ik de olie in een te snel tempo bij de overige ingrediënten goot.

Het geheim van een lekkere, romige mayonaise is de olie héél langzaam, in een flinterdun straaltje, bij de overige ingrediënten te gieten terwijl je de andere ingrediënten in een heel snel tempo in beweging houdt.  Klinkt ingewikkeld, maar als je een goede keukenmachine hebt, dan is er geen kunst aan.

zelf mayonaise maken

Welke ingrediënten heb je nodig?

Zelf mayonaise maken

Totale tijd 5 minuten
Gang Bijgerechten

Ingrediënten
  

  • 1 ei
  • 300 ml zonnebloemolie
  • enkele eetlepels azijn
  • een flinke tl mosterd
  • snufje peper & zout
  • eventueel suiker

Instructies
 

  • Doe alle ingrediënten (behalve de olie) in de keukenmachinekom. (Begin met 2 el azijn en voeg later eventueel meer toe.) Giet er alvast een klein beetje van de olie bij, zo om en nabij 1 el. Zet de keukenmachine (met garde) op de allerhoogste stand en giet de rest van de olie zo langzaam mogelijk (terwijl de keukenmachine op volle toeren draait) bij de overige ingrediënten.
  • Proef even. Moet er meer zout, peper en/of azijn bij? Voeg toe wat er nog bij moet en laat de keukenmachine het geheel opnieuw mengen.
  • Wil je de Nederlandse variant? Voeg dan ook nog wat suiker toe.
  • That’s it!
Trefwoord Basisrecept
zelf mayonaise maken

Een aardig demonstratiefilmpje.  Deze mayo is wat vloeibaarder.  Nog zo’n fabeltje: je hoeft de eieren niet te splitsen!  (Doe ik nooit.)

’t Is misschien heel even wat werk, maar je weet wat je eet: geen bewaarmiddelen en ook geen kleurstoffen.  Je zelfgemaakte mayo kun je een dikke week bewaren in de koelkast.

Heb jij weleens geprobeerd om zelf mayonaise te maken?  En – goed gelukt?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept
Send this to a friend