Aangezien ik op de commerciële afdeling werk, krijgen ik en mijn collega’s regelmatig relatiegeschenken. Regel is dat we deze op 1 grote hoop, genaamd het P&O-kantoor, gooien en aan het eind van het jaar verloten. Zo worden ook de fabrieksmedewerkers of ICT-ers eens verrast met een klein cadeau. Helemaal prima. Al moest ik afgelopen kerst wel een keer slikken. Mijn collega had al even gespiekt en waarschuwde me dat ik het maar beter, zonder te kijken, naar P&O kon brengen. Eigenwijs als ik ben, besloot ik toch te kijken. Wat het was? Een kookboekstandaard met daarop het kookboek van de Librije, Pure Passie. Hoe flauw! Toen ik het setje mokkend wilde afstaan, kwam ik erachter dat mijn naam in de kookboekstandaard gegraveerd stond! HA! Die mocht ik dus wel houden. Wonder boven wonder won een directe collega mijn boek, die deze vervolgens afstond. Maar wel onder 1 voorwaarde: Ik moest wel trakteren op iets lekkers uit het boek. En zo geschiedde, de citroentaart. Oorspronkelijk maakte ik een taart, maar van het vele deeg dat over was, besloot ik kleine taartjes te maken. De taart was mega-machtig en vrij zurig, met name doordat je met een punt relatief weinig korst en veel vulling hebt. De geïmproviseerde kleine taartjes hadden dat probleem niet. Deze waren perfect in balans, een heerlijk, fris, zomers toetje. Wel moet je even de tijd nemen, dus bij voorkeur maken als je toch al in de keuken staat om een heel diner voor te bereiden. De Librije adviseert de taart(jes) te serveren met een zoete tegenhanger als witte chocolade-ijs of saus.
Let op: aangezien dit een leftover recept is, moet ik de exacte hoeveelheden een beetje gokken. Ik zal ze bij gelegenheid nog een keer maken en het recept finetunen. Heb je waardevolle toevoegingen, laat het me weten!
Desserttaartje Citroen
Ingrediënten
- 250 gram bloem
- 110 gram witte basterdsuiker
- 140 gram zachte boter
- ¾ ei 75%, NIET 3 tot 4 eieren
- 1 eierdooier
- 1,5 blaadje gelatine
- 70 ml citroensap
- 3 eieren
- 100 gram suiker
- 85 ml creme fraiche
- Bakbonen of pak macaroni
- Bakpapier
- Muffinblik 12
- Wat poedersuiker
- Evt. witte chocoladeijs of saus
Instructies
- Mix met deeghaken boter en suiker door elkaar. Voeg bloem toe en kneed verder door. Voeg op het laatst te eieren toe. Laat het deeg een nacht rusten in de koelkast. (Ik heb een uur gedaan en vond het prima, sorry Librije).
- Rol het deeg uit tot een plak van 3 mm dikte op een bebloemde ondergrond.
- Vet je muffinblik goed in en verwarm je oven op 160 graden.
- Steek 12 rondjes deeg uit van ca 10 cm en leg elk rondje in een muffinholletje.
- Druk met je handen goed aan, totdat je een mooi kuipje hebt. Het kan een beetje scheuren, maar dan plak je er gewoon weer een stukje op. Overtollig deeg verwijderen.
- Knip vierkantjes van ca 10 cm uit bakbapier en maak hiermee een kuipje in je kuipjes. Vul deze met bakbonen. Ik heb deze nooit, dus gebruik pasta of macaroni.blindbakken
- Dit heet blindbakken en zorgt dat de bodem van je cupjes niet rijst, maar wel gaar wordt. Bak je cupjes ca 15 minuten. Bestrijk daarna de randjes met eigeel en bak nog een keer totdat lichtbruin (ca 5 minuten). Verwijder bakbonen en bakpapier en stel de oven in op 95 graden.
- Week ondertussen de blaadjes gelatine in koud water, ca 5 minuten, totdat ze zacht zijn.
- Knijp citroensap uit boven een steelpan en zeef eventuele stukjes/ pitjes eruit. Als je geen zeef hebt, ga je vissen met een theelepel.
- Verwarm het citroensap en los hierin de uitgeknepen gelatine op.
- Meng de creme fraiche, suiker, eieren en het citroensap door elkaar heen met een garde, totdat het een glad mengsel is.
- Verdeel het mengsel over de gebakken cupjes. Plaats deze in de oven en laat stollen op 95 graden voor ongeveer 50 minuten, of tot redelijk stevig is.
- Laat de taartjes afkoelen en daarna stevig worden in de koelkast.
- Voor het opdienen bestrooien met poedersuiker.
- Bon appetit!