Appel Walnootcake (Alpro)

Onlangs kreeg ik een leuke uitdaging van de mensen van Alpro: bak iets lekkers met Alpro producten! Nou ben ik natuurlijk niet vies van een bakchallenge, maar oei! Ik, als grootafnemer slagroom en roomboter…?

Appel Walnootcake (Alpro)

Toch zijn er tegenwoordig steeds meer mensen die, om gezondheidsredenen of persoonlijke voorkeur, zuivel laten staan. Alleen al daarvoor lijkt het me leuk om ook eens een onweerstaanbaar receptje met plantaardige vervangers te gaan maken! En toevallig gaat de Alpro plantaardige variant op yoghurt (in de beker) hier al regelmatig door mijn ontbijtgranen heen. Ik vind het namelijk serieus lekkerder (want romiger en milder) dan gewone yoghurt. Nu nog ontdekken of je er ook mee kunt bakken!

Voor de challenge kreeg ik van Alpro een uitgebreid pakket met producten (thanks!). Wat is er veel! Van plantaardige margarine tot drinks en toetjes in allerlei smaken! Dat bood perspectief.  Het leek me leuk om ook daadwerkelijk iets te maken waarbij de rol van Alpro als plantaardig alternatief voor yoghurt kan worden getest. Laat ik nou een tijdje geleden op een perfect recept zijn gestuit voor een super mooie en smeuïge yoghurtcake met appel en walnoten! Deze had ik al een keer succesvol gemaakt en, met wat kleine wijzigingen, afgestemd naar de Nederlandse maten en producten. En met de smaak en textuur nog in mijn hoofd, was dit hét baksel om de proef op de som te nemen!

Appel Walnootcake (Alpro)

In deze cake gaat voornamelijk olie, maar ook een kleine hoeveelheid roomboter, deels vast en deels vloeibaar. Het vaste deel verving ik voor plantaardige margarine. Voor het vloeibare deel gebruikte ik Alpro Lekkere & Gezonde Keuken (spuitfles). In plaats van de originele Griekse yoghurt nam ik een flinke kop (225 ml) Alpro Mild & Creamy. Dit is een voor mij nieuw product uit de range dat lekker romig en heel zacht van smaak is.

En het resultaat? Op basis van de foto geloven jullie me vast als ik zeg dat ik dit schrijf met mijn mond vol. Van mijn tweede stuk wel te verstaan! Anders dan bij de originele cake, is de textuur door de Alpro en de vele appelstukjes muffinachtig en zacht geworden. Hierdoor hapt ie echt super makkelijk weg (danger)! En dan hebben we ook nog de walnoten die zowel door als op de cake zitten!  Ik kan het niet meer aan, dus ga het recept maar gewoon uittypen nu!

Psst.  ik heb dit keer geprobeerd om het recept ook in foto’s vast te leggen zonder al te veel mijn camera onder te kliederen. Het resultaat staat onder het recept. Wat vinden jullie, vaker doen of lekker laten?

Bakken met Alpro: Jummie Appelwalnootcake!

Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 1 uur
Totale tijd 1 uur 30 minuten
Gang cake, Gebak
Porties 12

Ingrediënten
  

Cakebeslag

 • 3 Granny Smith appels
 • sap van 1 citroen
 • 300 gram suiker + 2 theelepels
 • 60 gram plantaardige margarine
 • 3 eieren
 • 1 eetlepel sla-olie
 • 225 ml. Alpro Mild & Creamy naturel
 • 1 theelepel vanille- en 1 theelepel amandelextract
 • 280 gram tarwebloem + 30 gram
 • 3 theelepels baking powder
 • 1,5 theelepel + een snuf kaneel
 • Snuf zout nootmuskaat en kruidnagel
 • 50 gram walnoten

Topping

 • 90 gram walnoten
 • 50 gram donkerbruine basterdsuiker
 • 1 theelepel Alpro Lekkere & Gezonde Keuken vloeibaar
 • Snufje zout

Glazuur

 • 50 gram poedersuiker
 • 1 theelepel water
 • 0,5 theelepel Alpro Lekkere & Gezonde Keuken vloeibaar

Instructies
 

Beslag

 • Verwarm de oven voor op 160 graden. Schil en snijd de appels, zet de stukjes weg bespenkeld met citroensap. Mix de margarine of halvarine in stukjes met de 330 gram suiker totdat het crumble-achtig is. Mix daarna met de eieren en olie erbij tot een glad beslag, gevolgd door de Alpro Mild & Creamy en de vanille- en amandelessence.
 • Zeef de 280 gram bloem, baking powder en alle kruiden en schep dit luchtig door het beslag. Er blijven wat klontjes inzitten, don’t worry!
 • Mix de resterende 30 gram bloem, 2 theelepels suiker en snuf kaneel en schep dit door de (uitgelekte en afgedroogde) appels. Dit voorkomt dat de appels naar de bodem van het beslag zinken. Schep de appels en de walnoten (gehakt) door het beslag en vul er een ingevet cakeblik voor ¾ mee!

Topping

 • Mix de ingrediënten voor de topping met een foodprocessor of snijd met de hand fijn en meng door elkaar. Bedek er het gehele cake mee. Bak de cake vervolgens ca. 60 minnuten of tot een sateprikker er schoon uitkomt

Glazuur

 • Maak een dikke glazuur van de poedersuiker, water en de Alpro Lekkere & Gezonde Keuken. Verdeel dit met een vork of met een spuitzak in sliertjes over de afgekoelde cake. Wacht even met aansnijden totdat de glazuur hard is geworden.
 • Bon appetit!
Trefwoord Alpro, appel
Appel Walnootcake (Alpro)
Appel Walnootcake (Alpro)

3 Comments

  1. Hallo Cobi,

   Het is wel waar maar in cake zit nu eenmaal veel suiker anders is dat niet te eten lol.
   Ik gebruik om gezondheidsredenen geen melk (allergie). Maar het is idd wel veel suiker maar je eet ook weer niet de hele cake in een keer op hoop ik lol.

   Veel groetjes ik ga hem maken met peer en peccan omdat ik allergisch ben voor walnoot en appel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept
Send this to a friend