Curry van zoete aardappel, tomaat en aubergine

Ohja, en koriander natuurlijk. Deze blog over curry van zoete aardappel zou eigenlijk ook anders kunnen heten. “Wat ik van the Green Happiness vond”, namelijk. Kortgezegd: ik vond het ruk.
Ik moet bekennen dat ik behoorlijk vatbaar ben voor gezondheidshypes. Ik worstel altijd met het vinden van balans tussen heel erg lekker eten en tevreden blijven met hoe ik me voel en hoe ik er uit zie.

Toen het drinken van groentesappen “in” werd, bestelde ik bijvoorbeeld gelijk een sapcentrifuge. Ik deed het een aantal weken braaf, totdat ik gek werd van de duizend onderdelen van dat apparaat die elke dag weer schoongemaakt moesten worden. Na die paar weken belandde het apparaat dan ook in de kast 😉 en verzuchtte mijn vriend voor de minstens duizendste keer dat onze kasten uitpuilen van niet-gebruikte keukenapparatuur. Ach ja, dat apparaat komt vast wel weer eens van pas, is meestal mijn excuus.

Zo ook met the Green Happiness. Ik zag op Facebook prachtige plaatjes en berichten voorbij komen van succesverhalen over hoe goed mensen zich voelden. Daar zat ik ook wel op te wachten! Vol enthousiasme ging ik dan ook van start. Ik eet in ieder geval 2 keer per week vegetarisch, dus veganistisch zou me ook wel lukken, dacht ik. Ik moet zeggen dat de eerste dagen prima waren. Maar al gauw werd ik best ongelukkig van de veelal zoete recepten. Ik ben toch meer van hartig. Ook verbaasde ik me over de flauwe smaken van de avondmaaltijden. Ik had verwacht dat er veel meer gebruik gemaakt zou worden van specerijen. Op dag drie hield ik me dan ook al niet meer aan de recepten uit het bezoek maar verzon ik er vanalles omheen. En op dag 7 zag ik een filmpje van Arjen Lubach en was ik er klaar mee.

Tja, ook deze hype heeft het bij mij dus niet lang gered. Tegen beter weten in was ik er aan begonnen. Het grootste deel van de week vegetarisch eten zou ik prima kunnen, maar het gemis aan met name kaas maakt veganistisch voor mij een echte no-go. Het enige echt positieve dat ik eraan over gehouden heb is dat ik sindsdien dus veel beter let op de hoeveelheid groente die ik eet. En, mijn eigen variatie op één van de recepten uit het boek is wel blijven hangen en die deel ik dan ook graag met jullie!

Curry van zoete aardappel, tomaat en aubergine

Voorbereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 20 minuten
Gang Hoofdgerechten, Vegetarisch
Keuken Indian
Porties 2

Ingrediënten
  

 • 1 blik tomatenblokjes
 • 500 gram zoete aardappel
 • een aubergine
 • een ui
 • een half blik kokosmelk
 • een flink stuk verse geraspte gember 5 cm ofzo
 • een flinke teen knoflook
 • Een flinke theelepel currypoeder of kerriepoeder
 • Een paar gedroogde curryblaadjes. Te verkrijgen bij de toko of bij de Aziatische supermarkt. Ik koop ze in een flinke zak en kan er dan jaren mee vooruit.
 • Gedroogde chiliflakes
 • twee eetlepels zonnebloemolie of olijfolie
 • Verse koriander
 • Peper en zout
 • Basmatirijst voor 2 personen

Instructies
 

 • Kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Snipper de ui, rasp de gember en pers de knoflook uit. Maak er in een vijzel of keukenmachine samen met een beetje olie en het currypoeder een currypasta van. Schil de zoete aardappels en snijd ze in niet al te grote blokjes.
 • Zet een wokpan op het vuur en verwarm de olie erin. Doe je currypasta in de pan. Bak de currypasta op middelhoog vuur in nog wat olie even aan zodat de heerlijke geuren vrijkomen. Voeg dan de zoete aardappelblokjes toe en bak deze op hoog vuur even mee.
 • Snijd ondertussen de aubergine ook in blokjes en voeg ook deze toe aan de wok. Bak het geheel een minuut of 5 op middelhoog tot hoog vuur.
 • Voeg dan het blik tomatenblokjes en de kokosmelk toe. Ook de curryblaadjes en de gedroogde chiliflakes kunnen er nu bij. Breng het aan de kook. Laat het geheel een minuut of 10-15 pruttelen totdat de zoete aardappel en de aubergine gaar zijn. Breng het geheel op smaak met peper en zout.
 • Schep de rijst op de borden en verdeel de curry erover. Top af met een flinke hand verse gehakte koriander. Lekker met het naanbrood dat ik eerder al maakte!
Trefwoord Curry

Vergeet niet dit recept op Pinterest te bewaren voor later 🙂.

Curry van zoete aardappel, tomaat en aubergine

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept
Send this to a friend