Een maand zonder brood eten | hoe bevalt dat?

Na een dokterbezoek besloot ik brood en pasta te laten voor wat het is en en dat is nu al iets langer dan een maand geleden. Ik heb al een paar keer laten vallen op mijn blog dat ik nu gluten-vrij eet en ik krijg steeds een paar hoe/wat/waarom vragen, dus het leek me een goed idee om er een stukje over te bloggen. Tijd voor een update dus!

Vier uur Cup-a-Soup

Ik had behoorlijk last van ‘middag inkakkerjes’, je weet wel, die momenten waarvoor Cup-a-Soup bedacht is. De soep en bekers koffie hielpen echter niet en ik besloot daarom een bezoekje aan de dokter te wagen. Ik vertelde haar dat ik vaak zo moe ben ’s middags terwijl ik ’s nachts wel prima slaap, ze knikte begrijpelijk. Ze vroeg of ik vaak brood en pasta at en hoe het zat met suikers? Tja, eigenlijk at ik altijd brood tijdens het ontbijt en lunch, en pasta is ook een van mijn favorieten. Om over suikers maar te zwijgen.

Huh? Brood, suiker, energie?

Het zit namelijk zo dat vermoeidheid op verschillende manieren samenhangt met een glutenallergie of intolerantie. Mensen met intoleranties slapen over het algemeen minder diep, het lichaam maakt tijdens de immuunrespons histamine aan. Deze hebben een ‘wakend’ effect op je lichaam. Je hoeft niet meteen een allergie te hebben om last van gluten te hebben, je kan er ook gewoon gevoelig voor zijn. Daarnaast gaat bij het eten van suikers je insulineproductie alle kanten op en daar word je ook moe van. De een is daar gevoeliger voor dan de ander, maar aangezien ik zoveel brood at was het voor mij het proberen waard. Ik zag het als een leuke uitdaging, want bedenk maar eens wat je moet eten wanneer brood wegvalt. Dat is nog best wel lastig!

Een maand zonder brood eten

Hoe doe je dat dan?

In het begin is het even een knop omzetten, want als je gewend bent om altijd snel een boterham te smeren voelen andere dingen klaarmaken opeens als heel veel werk. Gelukkig wen je daar snel aan! Ik eet ’s ochtends vaak havermout, bananenpannenkoken, cruesli, griekse yoghurt, overnight oats of eieren. ’s Middags eet ik vaak wat we de avond ervoor als avondeten hadden. Meestal is dat overgebleven salade of groente. Tussendoor eet ik veel fruit, (glutenvrije) crackers, soep en rijstwafels. Pasta vervang ik door courgette rasp, net als pizza trouwens, en heel af en toe door een glutenvrije variant. Ik ben niet een totale healthy freak hoor, frietjes, chocolade en chips enzo gaan er makkelijk in haha.

Dus hoe bevalt het nu uiteindelijk?

Het bevalt me heel goed! Ik moet zeggen dat ik niet helemaal weet of het nu door de vermindering van brood of juist door de suiker komt, maar ik heb oprecht meer energie. Geduld is een schone zaak, het duurde bij mij toch wel 3 weken voordat ik het een beetje ging merken. Er zijn natuurlijk wel dingen die ik mis (zoals die verdomde pizza!), maar overal is een vervanger voor te vinden. Op een gegeven moment zit je in een soort flow en dan denk je er amper nog bij na.

Laat ik daarnaast even benadrukken dat ik dit niet doe om af te vallen. Door minder brood, pasta en suiker te eten verlies je automatisch wat lichaamsgewicht. Bij mij is dat nu 2 kilo, maar ik houd het goed in de gaten met een app (Lifesum) die ik heb. Op die app kan je aangeven wat je eet en krijg je een melding als je te weinig hebt gegeten. Heel handig, want ik merkte in het begin dat ik me juist zwakker begon te voelen. Dat is natuurlijk niet de bedoeling en omdat ik niet wil afvallen, helpt die app heel goed om het een en ander bij te houden. Ik moest er even aan wennen dat je natuurlijk vervangers (heel veel groente), en daarnaast ook méér moet eten wanneer je zoveel koolhydraten schapt. Dat heb ik nu na een maand wel onder de knie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Send this to a friend