De lekkerste brownies

Een paar weken geleden was er op de school van mijn kinderen een voorjaarsmarkt. Het doel was het inzamelen van gelden voor de aanschaf van nieuwe speeltoestellen voor op het schoolplein. De kinderen hadden vanalles geknutseld en er zou tevens een kraam zijn, waar koffie en gebak verkocht zou worden. En dus werden er ouders gezocht, die wilden bakken. Tja…, dat hoef je tegen mij maar één keer te zeggen! Er werd verzocht om cakes en cupcakes…en dus bakte ik citroentulbandcake, havermoutabrikozenplaatkoek, chocolade-hazelnootpastacupcakes, volkoren appelkruimelcake, blauwe bessenmuffins én brownies! En volgens juf Mayke, de lékkerste brownies, die ze ooit gegeten had! En dus verdienen deze brownies zeker een plaats op het blog.
Juf Mayke vroeg me, wat het geheim achter deze brownies was. En het eerste wat ik zei, was: “goede chocolade!”. Zoals altijd is de kwaliteit van je ingrediënten van belang. Gebruik dan ook goede kwaliteit chocolade, (met een cacaopercentage tussen 55 en 70). Wellicht kun je ook de te veel ingekochte of gekregen paaseitjes gebruiken, die je nog steeds zo verleidelijk aankijken vanaf het bonbonschaaltje op de salontafel :-) .

Het recept is afkomstig uit “Het grote Larousse Chocoladeboek”. Uiteraard heb ik het een beetje aangepast. Larousse gebruikt, zoals in de VS gangbaar, pecannoten. Ik heb deze vervangen door hazelnoten. Ten eerste, omdat ik die in huis had, ten tweede, omdat ik vind dat pecannoten minder smaak hebben dan hazelnoten en ten derde omdat de combinatie chocolade-hazelnoot natuurlijk een gegarandeerd succes is. Bovendien heb ik de rietsuiker vervangen voor donkerbruine basterdsuiker.

De lekkerste brownies

Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 40 minuten
Totale tijd 1 uur
Gang Dessert, Gebak
Porties 12 stukken

Ingrediënten
  

 • 125 gr extra pure chocolade met 55-70% cacao
 • 225 gr roomboter
 • 4 eieren
 • 125 gr rietsuiker of donkerbruine basterdsuiker
 • 125 gr fijne kristalsuiker
 • 50 gr gezeefde bloem
 • 20 gr gezeefde ongezoete cacaopoeder
 • 100 gr in stukjes gehakte hazelnoten of pecannoten.

Instructies
 

 • Verwarm de oven voor op 170ºC. Bekleed een vierkante bakvorm van 20x20cm met bakpapier.
 • Hak de chocolade fijn en smelt de stukje samen met de boter au bain-marie. Roer voorzichtig met een spatel. Laat het niet te heet worden en eventueel weer wat afkoelen.
 • Klop de eieren met de twee soorten suiker flink luchtig in een afzonderlijke kom, totdat de bereiding dikker wordt en schuimig is. Roer er daarna het chocolade-botermengsel door. Voeg vervolgens de gezeefde bloem en cacaopoeder toe, en als laatste de gehakte noten. Roer goed door elkaar met een spatel.
 • Schenk de massa in de vorm en bak vervolgens ca. 40-45 min.*
 • Laat de brownie afkoelen op een rooster. Snijd er daarna 12 rechthoeken van. Snijd eventueel de wat droge zijkanten eraf, zodat alle stukken vier snij-zijdes hebben. Luchtdicht verpakt zijn ze zeker een week houdbaar… als ze zolang blijven liggen…
 • * Het originele recept geeft een baktijd aan van 30 minuten. Bij mij was de brownie toen echter nog lang niet gaar. Het midden was nog vloeibaar. Ik had 45 minuten nodig. Maar iedere oven is anders. Dus test vooral met een saté-prikker, breinaald of mes, of die er droog uitkomt.
Trefwoord Chocolade, Feest, Kliekjes, Makkelijk, no waste, Pasen
Onthoud het later

Zoals dit recept! Speld het nu vast aan je favoriete bord!

Pin
De lekkerste brownies

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept
Send this to a friend