Met biologische eieren. Zo begon het bij mij een aantal jaren geleden, mijn ontdekkingsreis naar puur en eerlijk eten. Want wat is er nou gemakkelijker, dan het kopen van biologische eieren, als je je langzaam in de onbekende wereld van de biologische producten wilt begeven? Je betaalt een paar dubbeltjes extra en ervaart direct het verschil: heerlijke smaakvolle eieren, die je tevens een goed gevoel geven: “ik heb een bewuste keuze gemaakt”, ik geef die kippen een goed leven”!
“Biologisch voor dummies” noem ik het altijd. De eerste bewuste stap in een nieuwe wereld, die je zonder al te veel kennis kunt nemen. Je kunt het eigenlijk niet fout doen. Inmiddels ben ik wel al een stap verder en wil ik anderen graag helpen hun eerste schreden in de wereld van puur en eerlijk eten te zetten.
Mijn basis voor puur en eerlijk koken is o.a. al gelegd tijdens mijn studie aan de Hoge Hotelschool in Maastricht. Voor mij persoonlijk één van de mooiste steden van Nederland en de culinaire hoofdstad! Toch heb ik voor mijn gevoel pas de afgelopen twee jaar écht leren koken. Door middel van de sociale media, met name Facebook, kwam ik in contact met een nieuwe manier van koken en eten. Het eten waar wij als mensen eigenlijk voor gemaakt zijn. Biologisch en puur natuur. Met minder vlees, minder suiker en tarwe, en met peulvruchten en superfoods. Ik ben me de afgelopen jaren meer gaan verdiepen in het nut van voeding voor de mens, en wat voeding voor je kan dóen. Niet meer alleen het sóórt voeding was belangrijk, maar ook de kwaliteit. En dan krijg je automatisch ook te maken met de herkomst van de producten. Zijn ze biologisch geteeld of gekweekt? Is het duurzaam gevangen of geproduceerd? Is het fairtrade? Waarbij ik me niet laat misleiden door “bewuste keuze-vinkjes”…
De laatste maanden heb ik mijn bak- en kookkunsten vaak getoond op facebook en twitter. Altijd kreeg ik lovende reacties en steeds vaker kreeg ik dan ook de vraag, nou ja, zelfs bijna het verzoek, om een blog te starten. Gesprekken gaan bij mij dan ook standaard binnen 5 minuten over eten
Nu ik ook steeds vaker vragen krijg over de producten die ik gebruik en de reden daarvan, realiseerde ik me ineens, dat het blog niet alleen voor mijn lezers/volgers, maar ook voor mijzelf een enorme ontdekkingsreis zou worden. En dat gaf voor mij echt de doorslag om er mee te beginnen. Ik ben namelijk nooit uitgeleerd. En dat geldt blijkbaar voor velen om mij heen.
Ik heb zelf de afgelopen jaren al enorm veel geleerd en deze kennis deel ik graag met anderen. “Food” is mijn grote passie. En ik geniet er maximaal van, als ik hoor, dat mensen geïnspireerd raken, hun eet- en kookwijzes veranderen en puur en eerlijk gaan koken, door informatie van mij. Dat vind ik echt te gek! Dat is echte “Blogpower”.
Omdat het starten van een blog wel voelt als een feestje, wil ik jullie trakteren op een recept van een eerlijk dadel-bananenbrood. Want fairtrade bananen is voor mij dan weer zoiets als fairtrade voor dummies.
Het recept komt uit het laatste kookboek van Delicious. “Lekker Thuis! “ Het is een heerlijk herfstig recept, door het snufje kaneel wat erin gaat. Het smeuïge brood, wat voor mijn gevoel meer lijkt op een cake, kan op elk moment van de dag gegeten worden. Als traktatie bij het late zondagochtend ontbijt, als 4-uurtje bij de koffie, of zelfs als dessert na een lichte maaltijd. Of gewoon, om van te genieten terwijl je de laatste recepten op mijn blog leest
Uiteraard met een Fairtrade kopje (biologische) koffie of thee erbij!
Biologisch voor dummies
Ingrediënten
- 1 tl zuiveringszout of bakpoeder gezeefd
- 300 g zure room
- 100 ml slagroom
- 125 boter gesmolten, afgekoeld + eventueel extra zachte boter om erbij te serveren
- 250 fijne kristalsuiker ik heb hiervoor fairtrade rietsuiker gebruikt
- 2 biologische! eieren, losgeklopt
- 300 g bloem
- 1 tl kaneel
- 1 tl bakpoeder
- 2 grote overrijpe fairtrade bananen geprakt
- 80 g ontpitte dadels fijngehakt
- 20 gram geschaafde amandelen
- Rauwe honing voor erbij
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 ºC.
- Klop in een kom het zuiveringszout of bakpoeder met een snuf zout en de zure room door elkaar en laat dit 5 min. staan.
- Roer de slagroom, de afgekoelde boter, suiker en eieren door de zure room. Zeef de bloem, het bakpoeder en kaneel en roer dit door het zureroommengsel. Roer dan ook de geprakte banaan en dadels erdoor.
- Giet het beslag in de voorbereide vorm en bestrooit het met de amandelen. Bak het bananenbrood ca. 1 uur in de oven. Een in het midden erin gestoken satéprikker moet er droog uitkomen. Het mijne had nog 10 minuten extra nodig. Dek de bovenkant eventueel af met aluminiumfolie als het brood te snel donker wordt.
- Laat het 10-15 minuten in de vorm staan en stort het dan op een rooster.
- Serveer het dadel-bananenbrood warm of koud met boter en honing.