Turkse yoghurtsoep ( drie vrouwen, drie recepten)

De Turkse keuken kent veel gerechten en ik denk dat alle Turkse vrouwen het allemaal anders maken. Mijn moeder heeft nooit maatbekers of kookboeken gebruikt en nooit recepten opgeschreven. Zij heeft het ooit geleerd en in haar hoofd opgeslagen en zo zijn er meer vrouwen van haar generatie te werk gegaan. Zo heb ik mijn leven volgens mij 500 verschillende varianten van rode linzensoep gehad. Vandaag deel ik het recept van één van mijn persoonlijke favorieten Turkse yoghurtsoep.

Ik besef nu ook eigenlijk dat als ik wat bak ik ook veel op gevoel doe en recepten uit boeken nooit nauwkeurig opvolg. Misschien zit het onze genen.

Ik ken drie verschillende recepten voor yoghurtsoep, die van mijn moeder, van mijn zus en mijn eigen variant die gebaseerd is op het recept van Turksekok.nl.

Turkse yoghurtsoep

Gang Soepen
Keuken Turkije

Ingrediënten
  

 • Yoghurt 200 ml
 • Water 800 ml
 • Bloem 2 eetlepels
 • Eigeel 1
 • Tagliatelle 3 bollen
 • Roomboter 50 gram
 • Gedroogde munt
 • Zout
 • Je kunt in plaats van tagliatelle ook een half kopje rijst onbewerkt dus geen snelkookrijst of bulgur gebruiken.

Instructies
 

 • Breng het water aan de kook in een pan. Voeg de bollen tagliatelle toe. Meng in een kom de yoghurt en bloem en voeg hierna ook het eigeel eraan toe. Roer dit goed door.
 • Als de tagliatelle klaar is voeg je voorzichtig en al roerende de yoghurt-bloem-eigeel mix toe. Ik strooi er nu een beetje zout bij en proef vooral zelf tussendoor. Blijf roeren anders gaat het schiften.
 • Zet het vuur lager en laat de soep 10 minuten zachtjes doorkoken.
 • Gebruik een steelpan of kleine koekenpan en voeg hier roomboter aan toe smelt dit en zet vuur uit en voeg voordat de roomboter bruin wordt gedroogde munt eraan toe. Roer dit en voeg het toe aan de soep. Klaar!
Trefwoord Voorgerechten
MIJN ZUS DOET HET OP GEVOEL EN GAAT ZO TE WERK…

Pak een pan en doe hier 1 ei, wat bloem, yoghurt en rijst/pasta/bulgur in. Zet het vuur aan en voeg langzaam al roerende water toe. Blijf roeren totdat de soep kookt en laat het vervolgens 10 minuten zachtjes doorkoken. In een andere pan smelt je roomboter en fruit hier een halve ui in, voeg rode paprikavlokken, gedroogde munt en eventueel een teentje knoflook toe. Voeg dit mengsel toe aan de soep. Kortom alles op gevoel.

Turkse yoghurtsoep
MIJN MOEDER…

Pakt een pak yoghurt die halfvol is en vult dit aan met water en schudt dit. Zet een pan op het vuur en schenkt dit yoghurt water mengsel in de pan. Voegt 1 ei en 2 eetlepels bloem toe. Blijft continu roeren anders gaat het schiften. Breng de soep tot het kookpunt. Mijn moeder voegt hier een half kopje rijst (onbewerkt dus geen snelkookrijst) of pasta toe. Laat de soep zachtjes doorkoken. In een koekenpan fruit zij een middelgroot ui in roomboter, voegt hier een teentje geperste knoflook aan toe.

Het ui-knoflook mengsel schenkt zij toe aan de soep en gooit er vervolgens (ja ja weer op gevoel) gedroogde munt erin. Laat de soep 10 zachtjes doorkoken.

HOU JIJ VAN SOEPJES?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept
Send this to a friend